A füstölők története igen hosszú múltra tekint vissza. Gyakran alkalmazták a különböző vallásokban bizonyos helyek megtisztítására, hiszen egyes illatok füstje állítólag alkalmas a rossz szellemek elűzésére. A füstölők a különböző rituálékon és szertartásokon túl az élet más területein is az ember szolgálatában álltak és persze állnak mind a mai napig...

 

A füstölőt például sokáig időmérésre is használták, egyenletes égése ugyanis egy viszonylag pontos időintervallumot határozott meg. A szokás annyira népszerűvé vált, hogy később a mechanikus órák gyártásánál is meghatározó volt a "füstölő időegysége", ami körülbelül negyed órát jelentett.

 

Ha nem a szellemvilággal való kommunikációra vagy időmérésre, akkor szúnyogok, böglyök és egyéb kellemetlen rovarok riasztására használták a füstölők bizonyos fajtáit. Citrom, eukaliptusz, szegfűszeg, levendula - a füstölőt (illetve eleve a füstöt) a legnépszerűbb vérszívók eleve nem kedvelik, ha ráadásul az imént felsorolt illatok közül van megbolondítva, biztosan elkerülheted a kellemetlen csípéseket.

 

Illóolajokkal kapcsolatos cikkünkben már volt róla szó, hogy az egyes illatok milyen erős hatással bírnak a hangulatunkra. A füstölők épp úgy, mint a szauna illatok kellemes aromájuk mellett nyugtató hatásukat is kifejtik ránk.

 

Milyen hosszú ideig ég egy füstölő?

 

A füstölők égési ideje épp úgy, mint ahogy az illatuk ereje, kialakításuktól függően eltér egymástól. Vannak, akik inkább a szolidabb, enyhébb, lágyabb illatokat kedvelik és vannak, akik azt szeretik, ha a levegő teljesen megtelik az adott illattal. Égési idejük becsapós lehet, hiszen nem kizárólag a hossza határozza meg. Az üzletünkben kapható füstölők akár egy óráig is kitartanak. :-)

30-50 perc45-60 perc