A szaunázás egyik legfontosabb eszköze a szaunadézsa és a hozzá tartozó szaunakanál.

 

Többféle szaunadézsából lehet választani üzletünkben.

 

A legelterjedtebb a fából készült szaunadézsa, amelyből két fajta kivitel létezik - az egyik a műanyagbetétes szaunadézsa, a másik a tiszta fából készült dézsa.

 

Tudni kell, hogy a tiszta fából készült szaunadézsa általában igényes kivitelű hangulatában a legjobban passzol a szauna fa belső részéhez. Sok esetben viszont be kell áztatni, hogy kellően megdagadjon és zárja a vizet. Gondozást igényel, a szaunázás után fejjel lefelé kell kiszárítani, hosszú ideig ha nincs használva újra kell dagasztani. A fa a sok szárítás és dagasztás miatt megrepedhet, utána már csak műanyag betéttel használható.

 

Műanyag betétes szaunadézsa. A külső fa héj mögött egy műanyagbetét gondoskodik a víz megtartásáról. Általában nincs fából készült alja, többféle minőségben forgalmazzuk. A legkisebb árú általában otthoni szaunázáshoz, kisebb igénybevételre ajánlott. Szállodáknak, fürdőknek mindenképpen tartósabb darabokat szoktuk ajánlani. Nem szükséges különösebb képen gondozni, viszont elejtés esetén könnyebben sérül mivel kevésbé merev.

 

Ma már rozsdamentes fémből is készülnek igényes szaunadézsák, amely a tévhittel ellentétben nem forrósodnak fel használhatatlan mértékig. A legszebb darabok, több színben kapható Rento alumínium szaunadézsák, amelyhez színben megegyező szaunakanalak is vásárolhatóak. Tartós darabok, gondozás mentesek - ajánljuk igényes otthoni szaunákhoz és közcélú felhasználásra egyaránt.

A műanyag dézsák nálunk még kevésbé elterjedtek, de Finnországban a legtöbb helyen ilyeneket használnak. A Rento biokompozit szaunadézsái modern megjelenésűek, tartósak és semmilyen gondozást nem igényelnek. Éppen ezért ajánljuk, olyan helyekre, ahol sokan sokféleképpen használják a szaunadézsát, kevésbé ügyelnek a szakszerű használatra és előfordul, hogy véletlenül leejtik, nem vigyáznak rá.

 

A szaunadézsák másik változata a szaunavödör, amelyek ugyan ezekben a változatokban elérhetőek. A vödör füle miatt könnyebb őket vinni, megtartani nagyobb méretben is. Kültéri szaunáknál, vagy ha messzebbre kell vinni a vízvételi helytől ez fontos szempont lehet.

 

Minden szaunadézsához általában elérhetőek színben, típusban és formavilágban megegyező szaunakanalak, amelyek kiegészítve egymást igazi ékévé tudnak válni egy - egy szaunának.