Napjaink rohanásában nő az igény a pihenésre, viszont egyre kevesebb szabadidőnk van, ezért egyre több otthonban található mini wellness részleg, melynek fontos része a szauna. Egy hosszú fárasztó nap után megérdemeljük a kényeztetést, mely oldja a stresszt, pihentet. 

Azonban a megépítés előtt érdemes pontosan meghatározni az igényeket, a használat módját és gyakoriságát, és ezek után mérlegelni, hogy milyen típusú és méretű szaunát építsünk. A pontos igények szerint kialakított és megfelelően megépített szaunával rengeteget lehet spórolni a használat során.

Mekkora szaunára van szükségünk? 

Általában alkalmanként kétszer-háromszor ülünk be 10-20 percre, köztük szünetekkel, és a felfűtésre is számolni kell körülbelül 40 percet. Fontos, hogy hány személy használja egyszerre rendszeresen. Nem érdemes nagy kabint építeni, ha csak 1-2 főre tervezel. 

A kellemes szaunázás alapja a jól megépített kabin és a megfelelő kályha. 

Mit érdemes tudni a kabin kialakításáról és a kályhákról vásárlás előtt?

A kabin felépítésének alapja a minőségi anyag! A falécek, melyeknek száraznak, egyenesnek és méretpontosnak kell lenniük.  Nagyon fontos a megfelelő szigetelés, és biztonságunk érdekében az érintésvédelem. Ha Te magad szeretnéd elkészíteni, építés előtt mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni!

A szauna lelke a kályha. 

Alapvetően kétféle kályhát különböztetünk meg, a modernebb elektromos és a hagyományosabb fatüzelésűt

Mindkét típusnál fontos, hogy a kályha teljesítménye megfelelő legyen a szauna méretéhez a gyors felfűtés és a hő tartás érdekében. 

A fatüzelésű kályhák vitathatatlanul hangulatosak, mégis egy kicsit bonyolultabb a beindításuk és a használatuk, mert minőségi száraz fára van szükségünk, meg kell oldani a fa tárolását, a hamu tisztítását, és megfelelően kell begyújtani, hogy elkerüljük a füstöt. Az elektromos kályhák nagy előnye, hogy könnyen tisztán tarthatók és gyorsan felfűthetők. 

Ezért mindenképp az elektromos kályha javasolt, amikor a szauna a fürdőszoba része. Ha viszont a kertben vagy a szuterénben tervezzük felépíteni, a fatüzelésű kályha megfelelőbb lehet, mert kevésbé költséges a fűtése. 

Ha jól megépítettük kedvenc pihenőnket, sokáig élvezhetjük előnyeit. Alapvető ellenőrzésre és karbantartásra azonban folyamatosan szükség van biztonságunk érdekében!

Nézz körül SzaunaBoltunk kályhái és más, az építéshez elengedhetetlen kiegészítői között ide kattintva! >