Aligha van kellemesebb érzés a parton, amikor a napfény simogatja a bőröd, miközben fekszel a kiterített pokrócon és lángost majszolgatsz vagy eszed a jéghideg jégkrémet. A napozás alapvetően egészséges, hiszen hatására fokozódik a D-vitamin termelés (amit egyébként bizonyos ételek fogyasztásával is elérhetsz, igaz, csak csekély mennyiségben), ami többek között a csontok, az immunrendszer erősítéséhez szükséges.

A felelőtlen napozás azonban hosszútávon komoly bőrproblémákhoz vezethet - ezzel a legtöbb ember tisztában is van. A legnagyobb veszélyben természetesen a világosabb bőrűek vannak, illetve akiknek sok anyajegyük van. Nem szabad elfeledkezni a hajlamról sem, így akinek a családjában már volt bőrdaganatos, ajánlott, hogy jobban odafigyeljen bőre egészségére.

Ahogy már korábbi cikkünkben említettük, a szauna utáni napozás még a tökéletesen felkészült bőrt is próbára teszi. Nem, nem tilos, csak sokkal nagyobb odafigyelést követel. A megszokotthoz képest legfeljebb fele annyi időt érdemes napfürdőzni. Ennek oka, hogy a szauna bőrmegújító hatással is bír, így az elhalt hámrétegekkel együtt a bőröd védőrétegétől is megszabadítod a testedet egy időre. Ennek eredménye, hogy a bőr nem tud olyan hatékonyan védekezni az UV sugarakkal szemben. Hogy pontosan mennyi időt lehet mégiscsak élvezni a napfényt szaunázás után, arról az említett cikkben, ide kattintva részletesen olvashatsz! >

A naptejek a hiedelemmel ellentétben nem akadályozzák meg a barnulás folyamatát, csupán a káros sugaraktól óvja meg a bőrödet. Nem létezik ugyanis olyan krém, amely teljes mértékben kiszűrne minden sugarat, így valóban csak a leégéstől kíméled meg magad (illetve hosszútávon annak szövődményeitől is!). A faktorszám valóban a krém erősségét jelzi, de nem a kiszűrt napsugarak százalékát jelzi, hanem hogy bekenve magunkat a krém használata nélküli idő hányszorosát tölthetjük napozással leégés nélkül.

Fontos, hogy a krémek nem egyből hatnak és természetesen nem bírnak ki mindent! Miután felvitted a bőrödre, hagyd egy bő félórát hatni, mielőtt elterülnél a napozóágyon és legalább két óránként ismételd meg a krémezést.

Napfényvédők SzaunaBoltunk kínálatában

 1. EXCLUSIVE VEGYI ANYAG MENTES NAPOZÓ SPRAY 50 FAKTOROS VÉDELEMMEL 200 ML
  Ez az exkluzív napozó formula, kétszeresen garantálja a vízállóságot más formulákkal szemben, és nedves bőrön is alkalmazható. Négyszeres védelmet biztosít, hiszen szabadgyök ellenes, kivédi az UVA, UVB, és IR sugarakat. Termék adatlapja »
 2. 50 FAKTOROS VÍZÁLLÓ NAPKRÉM 100 ML
  Hármas védelmet biztosít, fotostabil kémiai- és mechanikai fényvédő anyagokat, ezek hatását kiegészítő E-vitamint tartalmaz. Víztaszító összetétele biztosítja, hogy fürdéskor, izzadáskor, vízi sportok alkalmával is a bőrön marad, így a környezetet sem szennyezi. Hypoallergen, ezért érzékeny bőrűek is bátran használhatják. Arcra, testre egyaránt javasolt. Termék adatlapja » 
 3. 30-AS FÉNYVÉDŐ FAKTORRAL NAPTEJ NORMÁL BŐRRE 250 ML
  A Dulgon naptej 30-as fényvédő faktorral azonnali és megbízható védelmet nyújt a káros UVA és UVB sugárzás, valamint a napégés ellen. Termék adatlapja » 
 4. 50-ES FÉNYVÉDŐ FAKTORÚ NAPTEJ NORMÁL BŐRRE 250 ML
  Speciális tápláló formulája megfelelően hidratálja a bőrt minden napozás során, hosszan tartó barnaságot biztosít, valamint megvédi a bőrt az idő előtti öregedéstől. Termék adatlapja » 
 5. 30 FAKTOROS VÍZÁLLÓ NAPKRÉM E-VITAMINNAL ÉS KAMILLA KIVONATTAL 100 ML
  Az EU ajánlások figyelembevételével kidolgozott F50 napkrém véd a napsugarak UVA, UVB és szabad gyök-képző hatásai ellen, ezáltal védi a bőrt az idő előtti öregedéstől, csökkenti a káros bőrelváltozások kialakulásának kockázatát. Termék adatlapja » 
 6. BRONZOSÍTÓ NAPTEJ 20-AS FÉNYVÉDŐ FAKTORRAL 250 ML
  Speciális tápláló formulája megfelelően hidratálja a bőrt minden napozás során, hosszan tartó barnaságot biztosít, valamint megvédi a bőrt az idő előtti öregedéstől. Könnyű, vízálló formulája gyorsan beszívódik, nem ragad és nem hagy nyomot bőrön. Termék adatlapja » 
 7. CITRONELLA ILLATÚ SZÚNYOGRIASZTÓS NAPSPRAY 150 ML
  SunSave F20 napspray szúnyogriasztós illattal 15-20-25 = közepes Közepes fényvédő hatású napspray, E-vitaminnal, citronella és eukaliptusz illóolajjal. Termék adatlapja » 
 8. SUN SAVE BRONZOLAJ KAROTINNAL SPF6 150 ML
  Dr. Kelen Sun Save Bronzolaj, miközben védi a bőrt bronzos csillogást kölcsönöz neki, vízlepergető rétegének köszönhetően a fürdés közben is a bőrön marad. Termék adatlapja »